Ciasto z orzechów

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• masło - 25 dag
• m±ka - 20 dag
• żółtko - 2 szt.
• woda - 1 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Ciasto: ze składników zagnie¶ć kruche ciasto i podzielić na dwie czę¶ci. Jedn± czę¶ć rozwałkować, położyć na blachę i nałożyć masę orzechow±. Przykryć drug± czę¶ci± ciasta Masa: Masa: Z sze¶ciu białek ubić pianę na sztywno, dodaj±c pod koniec ubijania po łyżce cukru. Do sztywnej masy dodawać po jednym żółtku ci±gle mieszaj±c i wkońcu wodę. Na koniec wsypać mielone orzechy z bułk± tart±. Zamieszać delikatnie łyżk± i wyłożyć masę na ciasto, przykryć drugim i piec w gor±cym piekarniku. Jest to porcja na ¶redni± blachę ok 25 x 35 cm. W mniejszej blaszce może wykipieć !

Jak podawać?

MASA: 6 szt jajek 2 łyżki wody 25 dag cukru 20 dag orzechów -- mielone 2 łyżki bułki tartej -- czubate

Uwagi

Za zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)