Ciasto porzeczkowe z bezą

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• mąka pszenna - 25 dag
• jajko - 3 szt.
• cukier - 15 dag
• cukier waniliowy - 1 łyżeczka(i)
• proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i)
• masło - 5 dag
• mleko - 5 łyżka(i)
• porzeczki - 1 kg
• cukier puder - 25 dag
• sól - 1 szczypta(y)

Etapy przyrządzania

1
Żółtka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dosypując stopniowo cukier i cukier waniliowy. Masę żółtkową połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem i stopionym, ostudzonym masłem. Ciasto przełożyć na natłuszczoną blachę, wyrównać powierzchnię. Piec przez 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Porzeczki umyć, dokładnie osaczyć, oczyścić z szypułek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier puder. Dodać porzeczki. Pianę z owocami rozsma-rować na cieście. Piec przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.

Uwagi

Za zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher