|
||||||||||
Ciasto porzeczkowe z beząKrótki opis potrawyZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.Potrzebne składniki mąka pszenna - 25 dag jajko - 3 szt. cukier - 15 dag cukier waniliowy - 1 łyżeczka(i) proszek do pieczenia - 1 łyżeczka(i) masło - 5 dag mleko - 5 łyżka(i) porzeczki - 1 kg cukier puder - 25 dag sól - 1 szczypta(y) Etapy przyrządzania1
Żółtka utrzeć z 3 łyżkami gorącej wody na puszystą masę, dosypując stopniowo cukier i cukier waniliowy. Masę żółtkową połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem i stopionym, ostudzonym masłem. Ciasto przełożyć na natłuszczoną blachę, wyrównać powierzchnię. Piec przez 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Porzeczki umyć, dokładnie osaczyć, oczyścić z szypułek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier puder. Dodać porzeczki. Pianę z owocami rozsma-rować na cieście. Piec przez 15 minut w temperaturze 150 stopni.
UwagiZa zgodą autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|