Ciasteczka z orzechami włoskimi

Aktualna ocena: 0
dodany przez: WDK
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Za zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL.

Potrzebne składniki

• orzech włoski - 375 g
• masło - 75 g
• cukier - 400 g
• jajko - 2 szt.
• białko - 1 szt.
• cynamon - 1 łyżeczka(i)
• sól - 1 szczypta(y)
• m±ka - 250 g

Etapy przyrządzania

1
Odłóż 40 połówek orzechów. 150 g orzechów zmiel drobno, 100 g grubo posiekaj i zrumień na patelni. Masło zmiksuj z połow± cukru i jajkami na krem. Wymieszaj cynamon, sól, m±kę i orzechy. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Potem rozwałkuj je na papierze do pieczenia i posmaruj białkiem. Piecz 16 min w 190 °C, wyjmij, pokrój na prostok±ty, piecz jeszcze 15 min. Resztę cukru roztop na ¶rednim ogniu, do karmelu dodaj połówki orzechów. Kandyzowane orzechy nałóż na prostok±ty ostudzonego ciasta.

Uwagi

Za zgod± autora, przepis z Cook Express. Licencja GPL. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: WDK
WDK
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (113)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)