|
||||||||||
Strucel jabłkowyKrótki opis potrawyciastoPotrzebne składniki mąka - 2 szkl. olej - 2 i 1/2 łyżka(i) woda letnia - 1/2 szkl. sól - szczypta(y) rodzynki - 6 dag rum - 50 ml masło - 2/3 szklanki roztopi okruchy bułki - 1 szkl. cukier - 2/3 szkl. cukier waniliowy - 1 op. jabłka - 1 kg mielone migdały - 2/3 szkl. cynamon - 1 łyżeczka(i) skórka starta z połowy cytryny cukier puder - 3-4 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
2
Rodzynki namoczyć w rumie
4
Dodać okruchy bułki, niepełną łyżkę cukru i cukier waniliowy. Mieszając, uprażyć na złotobrązowy kolor
5
6
Dodać rodzynki, migdały, pozostały cukier, cynamon i skórkę cytrynową, wymieszać.
7
Ciasto rozwałkować w prostokąt, lekko spłaszczyć dłońmi. Posmarować odrobiną roztopionego masła, posypać okruchami bułki, zostawiająć z każdej strony ok 2-centymetrowy wolny brzeg. Na wierzchu ułożyć jabłka. Zawinąć ciasto. Ciasto położyć, zwiniętym końcem do wewnątrz, na blaszce do pieczenia.
8
Posmarować z wierzchu odrobiną roztopionego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C, piec ok godziny. Wyjąć posmarować pozostałym masłem, odstawić na 15 min do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|