|
||||||||||
Daktyle z mięsnym farszemKrótki opis potrawyDaktyle z mięsnym farszemPotrzebne składniki 50 dkg suszonych moreli lub daktyli 25 dkg pieczonego mięsa 1 mała cebulka ser żółty w plastrach 2 żółtka jaj sól, pieprz, curry Etapy przyrządzania1
Daktyle lub morele namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie. Gdy napęcznieją odcedzić, wysuszyć. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu. Mięso i cebulę zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z żółtkami, przyprawić pikantnie, bardzo pikantnie. Z owoców usunąć pestki, otwór delikatnie powiększyć palcem i napełnić przygotowanym farszem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C, owoce ułożyć na blaszce, na każdym położyć kawałek żółtego sera, zapiec aż ser się nie rozpuści. Udekorować wiórkami ze skórki pomarańczowej i zieleniną. Można zrosić octem balsamicznym. Znakomite zarówno na gorąco jak i na zimno. Można w każdy owoc wbić wykałaczkę.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|