|
||||||||||
Placek drożdżowyKrótki opis potrawyz jagodami x)Potrzebne składniki masło - 15 dag mleko - 1 szkl. drożdże - 4 dag cukier - 20 dag mąka - 50 dag jajko - 1 szt. skórka otarta z cytryny - z 1 szt. jagody - 25 dag płatki migdałowe - 10 dag Etapy przyrządzania1
Stopić 1/3 masła. Drożdże rozmieszać z letnim mlekiem. Kiedy zapracują, połączyć z 5 łyżkami cukru, mąki, skórką cytrynową, jajkiem i płynnym masłem. Wyrobić ciasto. Odstawić na 20min do wyrośnięcia.
W tym czasie przebrać jagody, resztę masła pokroić w kosteczkę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na natłuszczonej blasze, odstawić na kolejne 15min.
W wyrośniętym cieście porobić małe zagłębienia, w nich umieścić mosteczki masła. Posypać połową jagód, płatkami migdałowymi i resztą cukru. Piec najpierw 10min w temp 200'C. Wyjąć poszypać resztą jagód i piec jeszcze 10min. Lekko ostudzić, pokroić.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|