Czekoladowa pianka

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Michał Ska
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

deser

Potrzebne składniki

• czekolada - 20 dag
• jajka - 4 szt.
• kremówka - 250 ml
• mleko - 200 ml
• rodzynki - 10 dag
• rum - kieliszek
• cukier - 6 łyżka(i)
• cukier waniliowy - 1 op.
• żelatyna - 4 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Rodzynki płuczemy, kropimy rumem i odstawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny
2
Czekoladę łamiemy i topimy w garnku
3
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem
4
Mleko gotujemy
5
Wlać utarte żółtka i mieszająć, podgrzać, aż masa zgęstnieje. Dodać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wrządku, czekoladę oraz rodzynki. Masę wymieszać i schłodzić, uważając, by nie stężała.
6
Ubijamy śmietanę
7
Białka ubijamy na pianę
8
Ubitą śmietanę oraż białka dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy. Mus przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki. Przekładamy do pucharków i dekorujemy
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Michał Ska
Michał Ska
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (192)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher