Flaki

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Zupy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

flaki

Potrzebne składniki

• flaki wołowe - 1 kg
• rosół - 1/2 l
• marchewka - 2 szt.
• pietruszka
• pół selera
• cebula - 2 szt.
• masło
• mąka
• majeranek
• sól pieprz

Etapy przyrządzania

1
Flaki umyć, oczyścić, wymoczyć w zimnej wodzie, zagotować i wyjąć. Zalać wodą na godzinę i ponownie oczyścić. Jeszcze raz zalać wodą, gotować do miękkości. Oczyścić i pokroić w cieniutkie paski
2
Marchew oczyścić i pokroić
3
Cebulę obrać i pokroić w kostkę
4
Pietruszkę i seler oczyścić i pokroić.
5
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć warzywa. Pokrojone flaki zalać gorącym rosołem (pozostawić 100 ml do zasmażki), dodać warzywa, szczyptę soli, pieprzu i gotować 30 min
6
Z łyżki masła, łyżki mąki i pozostałego rosołu przyrządzić zasmażkę. Wlać do flaków, zagotować. Danie doprawić majerankiem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher