|
||||||||||
Ciasto truskawkoweKrótki opis potrawyciasto truskawkowePotrzebne składniki Krem: 20 dag masła 2 jajka 0,6 szklanki cukru Biszkopt: 4 jajka 0,6 szklanki mąki pszennej 0,6 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ponadto: ok. 1.2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Etapy przyrządzania1
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
2
Jajka ubić na parze z cukrem, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać masę jajeczną, dalej ucierając.
3
Na biszkopt wyłożyć krem, następnie połówki truskawek. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach wody. Schłodzić w lodówce.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|