Ciasto cappuccino

Aktualna ocena: 0
dodany przez: aleksa6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Ciasto cappuccino

Potrzebne składniki

• 1 szkl. cukru, 1 szkl. maki ziemniaczanej, 7 jajek, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka drobnej kawy rozpuszczalnej,
• 2 opakowania kawy cappucino orzechowego (2 opakowania po 150 g kawy), odrobinka kakao
• KREM:
• 0.75 l śmietany kremówki słodkiej, 4 łyżeczki żelatyny
• 2 opakowania cappucino, 2 łyżeczki cukru pudru.

Etapy przyrządzania

1
Oddzielić białka od żółtek, utrzeć białka z cukrem na sztywną masę, stopniowo dodać żółtka dalej miksując. Mąkę ziemniaczaną przesiać , wymieszać z kawą rozpuszczalną, cappuccino w proszku, proszkiem do pieczenia i kakao. Wyjdzie trochę gęsta masa, którą trzeba równo rozprowadzić na blasze. Piec 25 - 30 min. w temp. 180°C. Gdy ciasto się już upiecze i ostygnie, przekroić je wzdłuż na dwa placki. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, można podgrzać, żeby lepiej się rozpuściła, ostudzić. Przygotować śmietanę. Ubić śmietanę mikserem z cukrem pudrem na sztywno, wsypać cappuccino, a na koniec dodać żelatynę, ładnie wymiksować.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher