Przekładaniec

Aktualna ocena: 4.50 Oceniły 2 osoby
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszne ciasto często nazywane metrowcem lub sarnim grzbietem (!)

Potrzebne składniki

• Mąka - 25 dkg
• Cukier - 20 dkg
• Jajka - 4 szt.
• Olej - 0,5 szkl.
• Mleko - 0,5 l
• Proszek do pieczenia - 1 op.
• Kakao - 2 łyżka(i)
• Masło - 1 kostka(i)
• Budyń śmietankowy - 1 op.

Przydatne akcesoria

Mikser, miska, 2 blaszki jednakowej wielkości (mniejsze), nóż, deska do ułożenia ciasta.

Etapy przyrządzania

1
Jajka oddzielić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier na 3 razy i żółtka na 2 razy. Ubijać ok. 10 min.
2
Zagotować mleko. Do masy powoli wlewać oliwę i gorące mleko caly czas mieszając.
3
Bardzo wolno wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
4
Połowę ciasta wylac na blaszkę, a do drugiej połowy dodać przesiane kakao i łyżkę gorącego mleka.Wymieszać i wylac ciasto na drugą blachę.
5
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 st C.Ciasta piec ok. 35 min, dopóki nie zacznie odchodzić od ścianek blaszek.
6
W międzyczasie ugotowac budyń wg przepisu podanego na opakowaniu, ostudzić. W wysokim naczyniu utrzeć masło do "białości". Gdy już będzie puszyste stopniowo dodawać zimny budyń. Ucierać do otrzymania jednolitej masy.
7
Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasta pokroić w pasy. Na dużej desce ulożyć pasek ciasta, na całej długości posmarowac masą, przyłożyć pasek ciemnego ciasta i lekko docisnąć. Czynnośc powtarzać do skończenia produktów.
8
Wierzch ciasta dekorujemy polewą czekoladową. Smacznego!

Uwagi

Podawać razem z pyszną kawą:) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher