|
||||||||||
Gęś pieczonaKrótki opis potrawyGęś pieczonaPotrzebne składniki gęś - 1 szt. kwaśne jabłka - 4-5 szt. suszone śliwki - 25 dag śmietana - 1/2 szkl. mąka - 1 łyżka(i) sól - 1 łyżka(i) mielony pieprz - 1 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Oskubaną i wypatroszoną gęś starannie płuczemy w ciepłej wodzie, obsuszamy ściereczką, dobrze nacieramy solą i pieprzem (wewnątrz i zewnątrz). Śliwki moczymy i usuwamy z nich pestki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Owoce mieszamy i nadziewamy nimi gęś; otwór zaszywamy lub spinamy szpilkami. Gęś przekładamy do brytfanny, podlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 3 godz., podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy gęś jest miękka, podlewamy ją zimną wodą (pół szklanki) i piec jeszcze przez 15 min w odkrytej brytfannie. Upieczoną gęś dzielimy na porcje, sos zagęszczamy mąką oraz śmietaną i gotujemy.
Smacznego!
Jak podawać?Gęś polewamy sosem i podajemy z ziemniakami na słodko i czerwoną kapustą. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|