Gęś pieczona

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Tytanowy_Janusz
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z drobiem
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Gęś pieczona

Potrzebne składniki

• gęś - 1 szt.
• kwaśne jabłka - 4-5 szt.
• suszone śliwki - 25 dag
• śmietana - 1/2 szkl.
• mąka - 1 łyżka(i)
• sól - 1 łyżka(i)
• mielony pieprz - 1 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Oskubaną i wypatroszoną gęś starannie płuczemy w ciepłej wodzie, obsuszamy ściereczką, dobrze nacieramy solą i pieprzem (wewnątrz i zewnątrz). Śliwki moczymy i usuwamy z nich pestki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Owoce mieszamy i nadziewamy nimi gęś; otwór zaszywamy lub spinamy szpilkami. Gęś przekładamy do brytfanny, podlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 3 godz., podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy gęś jest miękka, podlewamy ją zimną wodą (pół szklanki) i piec jeszcze przez 15 min w odkrytej brytfannie. Upieczoną gęś dzielimy na porcje, sos zagęszczamy mąką oraz śmietaną i gotujemy. Smacznego!

Jak podawać?

Gęś polewamy sosem i podajemy z ziemniakami na słodko i czerwoną kapustą. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Tytanowy_Janusz
Tytanowy_Janusz
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (52)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher