|
||||||||||
Kotlet schabowy pod pierzynką z sera żółtegoKrótki opis potrawyJest to kotlet schabowy, z cebulką i majonezem,zapieczony żółtym seremPotrzebne składniki Schab - 150 g Majonez - 10 ml Cebula biała - 5 g Ser żółty - 10 g Mąka - 50 g Sól - 1 szczypta(y) Pieprz - 1 szczypta(y) Bulion - 50 ml Przydatne akcesoriaPatelnia,trzepaczka rózgowa,nóż,deska do krojenia,łopatka drewniana(plastikowa),tłuczek do miesaEtapy przyrządzania1
Mianowicie,łapiemy gdzieś kawałek schabu,(najlepiej aby nie wychodził sam z lodówki) Rozbijamy go na grubośc ok.5mm doprawiamy solą i pieprzem,nastepnie panierujemy w samej mące (sou te) i wrzucamy na rozgrzaną patelnie i niewielka ilościa tłuszczu.Gdy obracamy go na druga strone kładziemy na patelnie dwa plasterki białej cebuli,która wcześniej przygotowaliśmy :-) i obsmażamy ja z dwóch stron.W momęcie gdy kotlet jest już wysmazony kładziemy na niego podsmazoną cebulkę,na cebulke nakładamy majonezik i a na majonez wcześniej przygotowane dwa plasterki żółtego sera.Zmniejszamy płomień na minimum i podlewamy nie wielką ilością bulionu(ostrożnie,bo tłuszcz jest rozgrzany) i przykrywamy patelnie pokrywką.Gdy już serek ładnie nam sie rozpłynie gasimi płomień i możemy nakładać kotlet na talerz.Bardzo łądnie prezentuje sie gdy jest w towarzystwie ziemniaczków gotowanych i surówki z białej kapusty.
Jak podawać?Najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami,bądz też peere i surówka z białej kapusty.UwagiPo nałożeniu,cebulki,majonezu i sera zmniejszyć płomień.No i widomo aby schabik nie miał kolory asfaltu :-) Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|