Smażona ryba – kuchnia chińska

Aktualna ocena: 0
dodany przez: bocian1986
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Chiny
• Dania z ryb
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Smażona rybka dla miłośników kuchni chińskiej :) Palce lizać

Potrzebne składniki

• Filet rybny - 1/2 kg
• Cebula - 2 szt.
• Mąka
• Jajko - 1 szt.
• Olej - 1/4 szkl.
• Czysta wódka lub wytrawne wino - 2 łyżka(i)
• Białko - 1 szt.
• Sos sojowy - 3 łyżeczka(i)
• Imbir w proszku - 1 łyżeczka(i)
• Olej sezamowy - 2 łyżeczka(i)
• Cukier - 1/2 łyżeczka(i)
• Sól - 1/4 łyżeczka(i)
• Cukier - 1 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Całkiem rozmrożone filety opłukać, osuszyć, pokrajać w kawałki o rozmiarach 5 x 1 i 1/2 x 2 cm. Składniki marynaty połączyć, dodaę rybę, starannie wymieszać ręką. Cebulki podzielić na 4 czźści, rozpłaszczyć uderzeniem tłuczka, włożyć między rybę, przykryć, wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz. W misce wymieszać składniki sosu przyprawowego. Cebulę usunąć, rybę obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar, ułożyć w jednym rzędzie na tacy lub dużym talerzu. Roztrzepać jajo z żółtkiem. Dużą patelnię mocno rozgrzać, wlać 1 /4 szklanki oleju, rozgrzać, każdy kawałek ryby zanurzyć w jajku, kłaść na gorący olej. Lekko zrumienić z jednej, a potem z drugiej strony. Polać alkoholem rybę na patelni, dodać zamieszany sos przyprawowy, zmniejszyć płomień, przykryć, smażyć 1 minutę lub do wyparowania sosu. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-3 osób - jako danie główne, z dodatkiem ryżu, warzyw i czystej zupy
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: bocian1986
bocian1986
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (7)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher