|
||||||||||
Kruche ciasto biszkoptoweKrótki opis potrawyPyszne ciasto biszkoptowe.Potrzebne składniki Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 jajko 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Biszkopcik: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 25 dag margaryny Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa Etapy przyrządzania1
Wyrobić ciasto z mąki, cukru, margaryny, miodu i sody. Podzielić na dwie części i upiec 2 osobne placki na blaszkach o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 15 minut w temperaturze 160 °C. Pozostawic do wystygnięcia.
2
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać żółtka i wciąż ubijać. Powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Gdy ciasto będzie zimne, nasączyć wodą z kilkoma kroplami cytryny.
3
W ½ szklanki mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, a gdy zacznie się gotować- wlać rozpuszczone w mleku mąki, mieszając chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i do powstałego budyniu dodać kostkę margaryny, mieszać aż wszystko się połączy. Następnie ciepłą masą przekładać upieczone wcześniej placki.
Na ciasto kruche wyłożyć połowę ciepłej masy, następnie przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy i przykryć kruchym ciastem, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|