Kruche ciasto biszkoptowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszne ciasto biszkoptowe.

Potrzebne składniki

• Ciasto kruche:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko
• 15 dag margaryny
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• Biszkopcik:
• 4 jajka
• 3/4 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Krem:
• 1/2 l mleka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1/2 szklanki cukru
• 25 dag margaryny
• Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa

Etapy przyrządzania

1
Wyrobić ciasto z mąki, cukru, margaryny, miodu i sody. Podzielić na dwie części i upiec 2 osobne placki na blaszkach o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 15 minut w temperaturze 160 °C. Pozostawic do wystygnięcia.
2
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać żółtka i wciąż ubijać. Powoli wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Gdy ciasto będzie zimne, nasączyć wodą z kilkoma kroplami cytryny.
3
W ½ szklanki mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, a gdy zacznie się gotować- wlać rozpuszczone w mleku mąki, mieszając chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i do powstałego budyniu dodać kostkę margaryny, mieszać aż wszystko się połączy. Następnie ciepłą masą przekładać upieczone wcześniej placki. Na ciasto kruche wyłożyć połowę ciepłej masy, następnie przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy i przykryć kruchym ciastem, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher