Zupa-krem ziemniaczana z wkładką

Aktualna ocena: 0
dodany przez: trini6
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Zupy
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

zupa

Potrzebne składniki

• ziemniaki - 1 kg
• wędzony boczek - 10 dag
• cebula - 2 szt.
• olej - 1-2 łyżka(i)
• słodka papryka - 1 łyżka(i)
• rosół w proszku - 2-3 łyżka(i)
• kiełbasa czosnkowa - 40 dag
• kremówka - 20 dag
• sól pieprz

Etapy przyrządzania

1
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małe kawałeczki
2
Cebulę obrać posiekać
3
Pokroić w kostkę wędzony boczek. Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić boczek. Smażyć na silnym ogniu, aż zarumieni się na złoty kolor. Wyjąć połowę boczku, odłożyć do miseczki.
4
Do garnka wrzucić ziemniaki i cebulę, smażyć na średnim ogniu 10 minut. Często mieszać podczas smażenia tak, aby składniki nie przywarły do dna naczynia. Posypać słodką papryką, krótko smażyć.
5
Zalać 2 litrami wody, doprowadzić całość do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać rosól w proszku. Gotować zupę na małym ogniu 30-35 minut.
6
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
7
Z zupy wyjąć kilka łyżek ugotowanych ziemniaków. Za pomocą miksera rozdrobić dokładnie pozostałe ziemniaki w wywarze. Doprawić zupę śmietaną, ponownie zagotować.
8
Włozyć do zupy plastry kiełbasy, odłożony boczek oraz ziemniaki, jeszcze raz krótko podgrzać całość. Przyprawić zupę solą oraz pieprzem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: trini6
trini6
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (292)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher