|
||||||||||
krem cytrynowyKrótki opis potrawyszybki i tani deserPotrzebne składniki jajka - 4 szt. cytryna - 1 duża szt. cukier - 8 łyżeczka(i) żelatyna - 2 łyżeczka(i) skórka cytrynowa Etapy przyrządzania1
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę aż cukier się rozpuści.W międzyczasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody.Napęczniałą żelatynę zagotować i przestudzić. Do żółtek dodać sok z cytryny i startą skórkę,wymieszać a następnie ubite na sztywną pianę białka. Całość delikatnie wymieszać i wlać żelatynę nie przerywając mieszania.Wlać do salaterek.
Stężały krem można podawać z bitą śmietaną i ćwiartkami cytryny.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|