|
|||||||||
Babeczki z konfitur± wi¶niow± i morelamiKrótki opis potrawybabeczkiPotrzebne składniki m±ka - 200 g schłodzone masło - 100 g sól - szczypta(y) żółtko ubita ¶mietana - 1/2 szkl. jogurt naturalny - 1/2 szkl. konfitury wi¶niowe - 4 łyżka(i) morele - 1/2 kg Etapy przyrządzania1
M±kę ze szczypt± soli i masła posiekać nożem. Dodać żółtko roztrzepane w 3 łyżeczkach lodowatej wody i szybko zagnie¶ć ciasto. Uformować kulkę, owin±ć foli± i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubo¶ć 1/2 cm i wyłożyć nim foremki. Nakłuć ciasto widelcem i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C na złocisty kolor. Wyj±ć babeczki z foremek Nałożyć po łyżeczce konfitur i łyżeczce bitej ¶mietany wymieszanej z jogurtem. Na wierzchu ułożyć pokrojone morele.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |