|
||||||||||
ciastka korzenneKrótki opis potrawydoskonało do piwka :)Potrzebne składniki kostka margaryny szklanka cukru 2 jaja cukier waniliowy 2-3szklanki mąki proszek do pieczenia posiekane orzechy Etapy przyrządzania1
Wszystkie powyższe składniki oprócz orzechów wyrabiamy w misce. Ilość dodanej mąki zależy od wyczucia wyrabiającego ciasto. Chodzi o to, żeby nie było za mokre i nie przyklejało się za bardzo do ścianek miski ani do rąk. Jeśli ktoś ma wątpliwości i brakuje mu wyczucia, proponuję od razu wsypać3 szklanki mąki. Pojawiają się wtedy dwie opcje: albo ciastka wyjdą, albo nie.
Następnie wkładamy ciasto na 30 min do lodówki, żeby nieco stwardniało
2
Formujemy ręcznie kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy go niedbale w posiekanych (najlepiej rozbitych w moździerzu) orzechach laskowych lub nie obtaczamy, jeśli nie mamy i układamy na wysmarowanej masłem blasze w odstępach półtora do dwu centymetrowych. O tak jak na obrazku.
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku, tylko nie wiem jak długo. Mi wychodziło po 15 minut na porcję ciastek.
Wasze komentarze (1)Dodaj komentarz Powrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|
ja bym dodałą jeszcze dla smaku szczyptę przyprawy korzennej;) żeby ciastka miały głębszy smak
autor: Anonim dodany dnia 2010-10-30 16:25:56