|
||||||||||
Chrupiący sernik...Krótki opis potrawyze słonecznikiem i wiśniami...Potrzebne składniki herbatniki - 35 dag miękkie masło - 15 dag twaróg - 1 kg jajko - 5 szt. słodka śmietana - 400 ml cukier - 1 i 2/3 szkl. budyń waniliowy - 2 op. wiśnie bez pestek - 40 dag łuskany słonecznik - 25 dag Etapy przyrządzania1
Spód: Herbatniki bardzo drobno kruszymy, dodajemy 15 dag miękkiego masło i zagniatamy. Wykładamy równomiernie na formę od ciasta.
2
Nadzienie:
Ser łączymy z żóltkami, 1 szkl. cukru, 200 ml śmietany i budyniem w proszku.
Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą serową. Na końcu dodajemy wiśnie.
3
Wierzch:
Resztę masła (10dag) roztapiamy, dodajemy resztę cukru (2/3 szkl.) i delikatnie podgrzewamy, tak żeby cukier nie za mocno zbrązowiał. Następnie dodajemy 200ml śmietany i to wszystko gotujemy. Na końcu dodajemy słonecznik i to wszystko mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Jak ostygnie delikatnie nakładamy łyżką na masę serową.
4
Pieczemy około godziny w 170 °C w prostokątnej blaszce około godziny.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|