Jak zrobić dobr± jajecznicę?

Aktualna ocena: 5.00 Oceniły 2 osoby
autor: Mike_THE_GR8
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Wydawałoby się, że to prosta potrawa, a jednak nawet jajecznicę trzeba umieć przyrz±dzać, żeby smakowała rewelacyjnie.

Zaczynamy od patelni: je¶łi używasz patelni bez teflonu, smażenie zacznij od posypania patelni sol± i chwilowego wyprażenia soli - pozwoli to na uniknięcie przypalenia się jajecznikcy do dna patelni.
Następnie podkład: najlepsza jajecznica jest na słoninie albo na ma¶le - ale koniecznie dobrym, nie jakim¶ ¶wiństwie z marketu. Uwaga: je¶li jajecznicę smażysz na słoninie, pomiń etap z sol± - słonina sama w sobie jest wystarczaj±co słona. Słoninę należy pokroić w kostkę o boku około 1cm - w czasie smażenia mocno się skurczy i skwarki będ± w sam raz :) Dzieki temu możemy również przygotować sobie trochę tego, co wytopi się ze skwarków, pod następn± jajecznicę - wystarczy łyżk± odebrać na koniec zmażenia skwarków trochę tłuszczu i odstawić do wystygnięcia - na następny raz będzie jak znalazł. Słoninę smażymy do momentu lekkiego zbr±zowienia skwarków. Je¶li używasz masła, roztapiaj je na wolnym ogniu do momentu, kiedy stanie się płynne i przestanie się "pienić" - to oznacza prawidłow± temperaturę do smażenia.
Teraz dodatki: klasyczny dodatek to cebula - pokrojona w kostkę, zeszkolna na ma¶le (zeszklona, nie przysmażona na czarno). Jajecznicę można też zrobić na jakiej¶ wędlinie - boczek, szynka - pokrojonej w kostkę. Do tego pasuje ser żółty - ser pokroić w kostkę o boku ok 1cm, wrzucić pod sam koniec smażenia i koniecznie przykryć patelnię nastawiaj±c gaz na mały - ser musi się chwilę rozpu¶cić.
Skoro uporali¶my się z dodatkami, czas na jajka wła¶ciwe. Oczywi¶cie najlepiej smakuje na ¶wieżych jajkach ze wsi, niestety czasem nie mamy takich pod ręk±. Gaz skręcamy na najmniejszy i wbijamy jajka na patelnię, uważaj±c, aby nie rozbić żółtek, bo w tym tkwi tajemnica: najpierw trzeba ¶ci±ć białka mieszaj±c bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić żółtek, a dopiero kiedy białka się zetn±, rozbijamy wszystkie żółtka i ¶cinamy również je. Dzięki temu jajecznica będzie miała bardziej wyrazisty smak - zreszt± spróbuj i zobacz, jaka jest różnica w smaku.
Do tego najlepiej smakuje ¶wieże pieczywo, na przykład bagietka albo bułka pszenna z masełkiem... palce lizać :)
Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (1)

Dobre pomysły
na dobr± jajecznicę
autor: Mike_THE_GR8 dodany dnia 2008-01-28 20:06:21
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)