JAK ZROBIĆ BIAŁY SER

Aktualna ocena: 0
autor: Kucharz-Misio
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
¦wieży, biały ser może być bardzo delikatny i lekki. Je¶li chcesz mieć w domu prawdziwie puszysty twaróg, kup dobre mleko i do dzieła.

Krok 1

Potrzebne ci będzie mleko niepasteryzowane – szukamy go nie na sklepowych półkach, a w lodówkach. Niepasteryzowane mleko sprzedawane jest w woreczkach lub w butelkach. Najlepsze jednak będzie to zakupione w gospodarstwie – je¶li tylko masz tak± możliwo¶ć.

Krok 2

Potrzebne ci będzie również zsiadłe mleko

Krok 3

Zagotuj w garnku zsiadłe mleko i mleko niepasteryzowane, w proporcji pół na pół. Możesz też dodać łyżkę kwa¶nej ¶mietany lub jogurtu. Podgrzewaj na wolnym ogniu.

Krok 4

Po niedługim czasie zacznie się wytr±cać ser od serwatki. Poczekaj jeszcze trochę, aż wytr±ci się więcej sernika. Płyn nie może jednak gotować się zbyt długo, inaczej ser będzie twardy i zrobi się żółtawy.

Krok 5

Przelej zawarto¶ć garnka do woreczka z gazy lub pieluchy tetrowej, ułożonej w trójk±t i zszytej wzdłuż jednego boku. Nie wylewaj serwatki - jest zdrowa i ¶wietnie nadaje się do żurku.

Krok 6

Trójk±tny worek z serow± zawarto¶ci± można zawiesić nad zlewem (szpicem do dołu, górę worka wi±żemy), tak żeby reszta serwatki spokojnie ¶ciekała, a ser pod wpływem własnego ciężaru zbił się w jedn± cało¶ć. Można też ułożyć woreczek na desce, przygnie¶ć go drug± desk± i ustawić cało¶ć pod niewielkim k±tem w zlewie, tak żeby płyny ¶ciekały swobodnie. Tak przygotowane „konstrukcje” zostawiamy na noc. Rano ser jest gotowy.

Dla niecierpliwych

Ser można je¶ć również zaraz po odcedzeniu i ostygnięciu, na przykład z dodatkiem naturalnego jogurtu.
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)