|
||||
JAK ZROBIĆ BIAŁY SERKrok 1 Potrzebne ci będzie mleko niepasteryzowane – szukamy go nie na sklepowych półkach, a w lodówkach. Niepasteryzowane mleko sprzedawane jest w woreczkach lub w butelkach. Najlepsze jednak będzie to zakupione w gospodarstwie – je¶li tylko masz tak± możliwo¶ć. Krok 2 Potrzebne ci będzie również zsiadłe mleko Krok 3 Zagotuj w garnku zsiadłe mleko i mleko niepasteryzowane, w proporcji pół na pół. Możesz też dodać łyżkę kwa¶nej ¶mietany lub jogurtu. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Krok 4 Po niedługim czasie zacznie się wytr±cać ser od serwatki. Poczekaj jeszcze trochę, aż wytr±ci się więcej sernika. Płyn nie może jednak gotować się zbyt długo, inaczej ser będzie twardy i zrobi się żółtawy. Krok 5 Przelej zawarto¶ć garnka do woreczka z gazy lub pieluchy tetrowej, ułożonej w trójk±t i zszytej wzdłuż jednego boku. Nie wylewaj serwatki - jest zdrowa i ¶wietnie nadaje się do żurku. Krok 6 Trójk±tny worek z serow± zawarto¶ci± można zawiesić nad zlewem (szpicem do dołu, górę worka wi±żemy), tak żeby reszta serwatki spokojnie ¶ciekała, a ser pod wpływem własnego ciężaru zbił się w jedn± cało¶ć. Można też ułożyć woreczek na desce, przygnie¶ć go drug± desk± i ustawić cało¶ć pod niewielkim k±tem w zlewie, tak żeby płyny ¶ciekały swobodnie. Tak przygotowane „konstrukcje” zostawiamy na noc. Rano ser jest gotowy. Dla niecierpliwych Ser można je¶ć również zaraz po odcedzeniu i ostygnięciu, na przykład z dodatkiem naturalnego jogurtu.
Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.
Wasze komentarze (0)Ta porada nie została jeszcze skomentowana. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |