JAK ZROBIĆ BIAŁY SER

Aktualna ocena: 0
autor: Kucharz-Misio
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
¦wieży, biały ser może być bardzo delikatny i lekki. Je¶li chcesz mieć w domu prawdziwie puszysty twaróg, kup dobre mleko i do dzieła.

Krok 1

Potrzebne ci będzie mleko niepasteryzowane – szukamy go nie na sklepowych półkach, a w lodówkach. Niepasteryzowane mleko sprzedawane jest w woreczkach lub w butelkach. Najlepsze jednak będzie to zakupione w gospodarstwie – je¶li tylko masz tak± możliwo¶ć.

Krok 2

Potrzebne ci będzie również zsiadłe mleko

Krok 3

Zagotuj w garnku zsiadłe mleko i mleko niepasteryzowane, w proporcji pół na pół. Możesz też dodać łyżkę kwa¶nej ¶mietany lub jogurtu. Podgrzewaj na wolnym ogniu.

Krok 4

Po niedługim czasie zacznie się wytr±cać ser od serwatki. Poczekaj jeszcze trochę, aż wytr±ci się więcej sernika. Płyn nie może jednak gotować się zbyt długo, inaczej ser będzie twardy i zrobi się żółtawy.

Krok 5

Przelej zawarto¶ć garnka do woreczka z gazy lub pieluchy tetrowej, ułożonej w trójk±t i zszytej wzdłuż jednego boku. Nie wylewaj serwatki - jest zdrowa i ¶wietnie nadaje się do żurku.

Krok 6

Trójk±tny worek z serow± zawarto¶ci± można zawiesić nad zlewem (szpicem do dołu, górę worka wi±żemy), tak żeby reszta serwatki spokojnie ¶ciekała, a ser pod wpływem własnego ciężaru zbił się w jedn± cało¶ć. Można też ułożyć woreczek na desce, przygnie¶ć go drug± desk± i ustawić cało¶ć pod niewielkim k±tem w zlewie, tak żeby płyny ¶ciekały swobodnie. Tak przygotowane „konstrukcje” zostawiamy na noc. Rano ser jest gotowy.

Dla niecierpliwych

Ser można je¶ć również zaraz po odcedzeniu i ostygnięciu, na przykład z dodatkiem naturalnego jogurtu.
Widzisz błąd? Porada jest niezgodna z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ta porada nie została jeszcze skomentowana.
Aby dodać komentarz musisz się zalogować! Jeśli nie masz jeszcze konta, załóż je teraz. wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)