|
||||||||||
Ciasto jabłkowe -JabłuszkoKrótki opis potrawyPyszne ciasto z jabłuszkamiPotrzebne składniki Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 20 dag margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu Ponadto: ok. 10 paczek herbatników (10x10 dag) Lukier: 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru Etapy przyrządzania1
Obieramy i trzemy na tarce. Przekladamy do rondla i dodajemy do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzewamy do rozpuszczenia.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wykladamy herbatnikami, a na nich rozkladamy część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę kladziemy kolejną warstwę herbatników i tak układamy warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki. Cukier puder dodajemy do bialka i miksujemy. Gotowym lukrem polewamy wierzch ciasta i całość schłodzamy w lodówce.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|