Czekoladowe tiramisu

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Czas przygotowania:
30 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Kaloryczność:
615 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Palce lizać

Potrzebne składniki

• mascarpone - 250 g
• jajka - 4
• gorzka czekolada - 1/2 op.
• cukier puder - 3/4 szkl.
• cukier waniliowy
• cukier
• likier kawowy, migdałowy lub rum - 4 łyżka(i)
• mocny napar z herbaty - 1/2 szkl.
• biszkopty - 1 op.
• szampanek
• sól
• wiórki czekolady

Etapy przyrządzania

1
Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, połączyć z serkiem i rozpuszczoną czekoladą. Białka ubić ze szczyptą soli. Połączyć z serowo-czekoladową masą. herbatę posłodzić cukrem, wymieszać z alkoholem. Połowę biszkoptów ułożyć na szklanym półmisku. Nasączyć połową herbacianego ponczu. Posmarować połową kremu. Nałożyć drugą warstwę biszkoptów. Nasączyć je resztą ponczu. Na biszkoptach rozsmarować pozostały krem. Wyrównać wierzch. Deser wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać wiórkami z czekolady.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher