nalewka farmaceutów

Aktualna ocena: 0
dodany przez: puncowianka
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Alkohole
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

mniaaaami naleweczka :)

Potrzebne składniki

• cytryny - 1 kg
• cukier - 1 kg
• mleko - 1 l
• spirytus - 1 l
• nalew waniliowy - 50 ml

Etapy przyrządzania

1
Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz białego albedo (cienko skrojon± skórkę z 1 cytryny zostawić), pokroić w plasterki, oczy¶cić z pestek, włożyć do g±siorka, dodać cukier, mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny. G±siorek zamkn±ć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na min. miesi±c (wstrz±sać g±siorkiem co kilka dni). Następnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjn± (przes±czać bardzo wolno, kroplami). Wła¶ciwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak. Można j± pić już po 2 tygodniach.

Uwagi

Filtruję nalewkę przy pomocy bibułek filtracyjnych (większych) do kawy. Aby usprawnić ten proces używam równocze¶nie kilku litrowych słoików, na każdy nakładam bibułkę mocuj±c gumk±. Po napełnieniu bibułek nalewem, przykrywam je nakrętk± od słoika, żeby chronić %%%. T± metod± filtrowanie nie trwa zbyt długo. Po jednokrotnym użyciu zmieniam bibułki na nowe a serek wyci±gam. Może być zużyty do deseru. Cytryny należy dokładnie obrać z białej, g±bczastej skórki (albedo) i pestek bo powoduj± goryczkę. Dodana do nalewu skórka z 1 cytryny powinna być również pozbawiona białego podkładu. W nalewce "zlotowej" jedn± cytrynę zast±piłam limonk± w celu wzbogacenia aromatu. Skórkę z cytryny przewidzian± w przepisie zast±piłam skórka z tej limonki, ponieważ ma lepszy aromat. Nalew waniliowy to zmacerowana w koniaku laska wanilii. Trzymam co¶ takiego zawsze w domu i używam do aromatyzowania różnych wyrobów. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)