Tiramisu gruszkowo-czekoladowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Desery
Czas przygotowania:
15 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Przepis z "Pascal po prostu gotuj!" - robię to bardzo często Wiecie jak można przetłumaczyć nazwę tego deseru? Jako "popraw mi nastrój" albo "podnieś mnie na duchu". I właśnie tak działa tiramisu.

Potrzebne składniki

• soczyste gruszki - 3 szt.
• filiżanka schłodzonej mocnej kawy
• amaretto - 50 ml
• jaja, białka oddzielone od żółtek - 4
• cukier puder - 60 g
• mascarpone - 150 g
• markiz czekoladowych - 8
• kakao - 30 g

Etapy przyrządzania

1
1. Pokrój gruszki w kosteczkę i zanurz w kawie. 2. Ubij kogel-mogel z żółtek i cukru pudru. Dodaj do kogla-mogla mascarpone i 2 łyżki amaretto. Delikatnie wymieszaj. 3. W drugiej misce ubij białka na sztywno ze szczyptą soli i dodaj je bardzo delikatnie do masy. 4. Dno szklanych pucharków wyłóż gruszkami z kawą i posyp pokruszonymi markizami (po dwie na każdą szklankę). 5. Wlej do każdego pucharka jeszcze po jednej łyżce amaretto, a na to nałóż mus. 6. Posyp z wierzchu gorzkim kakao i wstaw deser na kilka godzin do lodówki.

Uwagi

Najlepiej smakuje jak postoi 1 dzień Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher