Polędwica Wieprzowa W Ziołach

Aktualna ocena: 0
dodany przez: kolokwi
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z grzybami
• Z wieprzowiną
Czas przygotowania:
1 godzina
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
średnio trudne
Kaloryczność:
750 kCal
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Przygotowanie około 1 1/4 godz, 1 porcja = 750 kalorii

Potrzebne składniki

• polędwice wieprzowe - 2x30 dkg
• pieczarki - 75 dkg
• ziemniaki - 8 szt.
• śmietana kremówka - 1 pojemniczek 20 dkg
• gouda - 8 dkg
• masło lub margaryna - 4 łyżka(i)
• olej - 3 łyżka(i)
• natka pietruszki - 2 pęczki
• czosnek - 1 ząbek
• sól i pieprz
• tłuszcz do formy

Etapy przyrządzania

1
Obrać i umyć ziemniaki , pokroić w bardzo cienkie plasterki. Utrzeć żółty ser na drobnej tarce. Nasmarować tłuszczem żaroodporne naczynie. Układać warstwami ziemniaki, każdą warstwę posypać tartym serem, odrobiną pieprzu i soli.
2
Obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do śmietany, polać sosem ziemniaki. Zapiekać 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
3
Oczyścić i umyć pieczarki, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu, dusić pieczarki przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, zabezpieczyć przed wyschnięciem.
4
Polędwicę opłukać a następnie dokładnie osuszyć. Rozgrzać olej na drugiej patelni, smażyć mięso na dużym ogniu, ze wszystkich stron.
5
Zmniejszyć ogień, smażyć mięso pod przykryciem jeszcze 10 minut, często odwracać. Umyć natkę pietruszki, drobno posiekać. Zdjąć mięso z patelni, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w natce. Rozgrzać na patelni resztę tłuszczu, jeszcze raz krótko podsmażyć mięso. Zwinąć w folię aluminiową, odłożyć na 10 minut
6
Pokroić polędwicę w plastry, wyłożyć z pieczarkami na podgrzany półmisek. Podawać z ziemniaczaną zapiekanką.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher