Mazurek "Dzień i Noc"

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Afrodytka85
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Wielkanoc
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Na Wielkanocnym stole

Potrzebne składniki

• mąka - 25 dag
• cukier - 15 dag
• masło - 7 dag
• kakao - 2 dag
• jajko - 1
• mleko - 1/4 l
• niecały proszek do pieczenia
• białka - 2
• cukier puder - 10 dag
• sok z cytryny
• cukier waniliowy
• wiórki czekoladowe
• kolorowe cukiereczki

Etapy przyrządzania

1
Zmiksować masło z jajkiem dodając cukier i połowę mleka.
2
Do masy dodać mąkę, niecały proszek do pieczenia i resztę mleka.
3
Na wysmarowaną blachę wylać połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na białe ciasto, rozsmarować.
4
Piec w niezbyt gorącym piekarniku. W tym czasie utrzeć białka z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i troszkę soku cytrynowego.
5
Gdy ciasto wystygnie, polukrować i ozdobić wiórkami czekoladowymi i kolorowymi cukiereczkami.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher