karp

Aktualna ocena: 0
dodany przez: karoolla1987
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Wigilia
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszny wigilijny karp

Potrzebne składniki

• karp - 1 szt.
• cebula - 1 szt.
• marchewki - 2 szt.
• pietruszka - 1 szt.
• natka pietruszki
• sól - szczypta(y)
• cukier - szczypta(y)
• żelatyna

Etapy przyrządzania

1
Karpia ubić, wypatroszyć, usunąć ewentualne łuski. Odciąć głowę, ogon i płetwy. Warzywa oczyścić, pokroić w talarki, oprócz cebuli. Warzywa + głowa + ogon i płetwy wrzucić do gara. Wlać około 1,5 - 2 litry wody, zależności od wielkości ryby (trzeba pamiętać ile się wlało, bo od tego będzie zależała ilość dodanej żelatyny). Osolić. Gotować jak rosół, na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Tuszę karpia pokroić w dzwonka i wrzucić do gotującego się wywaru na około 15 minut (żeby ryba była ugotowana, ale się nie rozpadła). Wyjąć rybę z wywaru, ułożyć na półmiskach. Wywar przecedzić, wybrać talarki marchewki i pietruszki i przybrać rybę. Resztę wyrzucić. Jeśli wywar nie jest klarowny można go przecedzić przez papierowy ręcznik. Wlać spowrotem do garnka i podgrzać. Dodać żelatynę w proporcji podanej na opakowaniu (lub mniejszej, i pamiętając, że ok 0.5 l wody się wygotowało). Dosłodzić do smaku, ok 2 łyżki cukru. (W oryginalnym przepisie są zdaje się rodzynki, ale ten przepis dawno został zmodyfikowany. W stanie wojennym pewnie nie było rodzynek...:) Wywar ostudzić, zalać rybę, przybrać zieloną pietruszką i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: karoolla1987
karoolla1987
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (76)
Skype brak
Skype brak
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher