Pyzy parowane

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

O wiele lepsze niz kupne pyzy. Warto zrobic samemu.

Potrzebne składniki

• 1 szklanka mleka
• 50 dag mąki
• 2 dag drożdży
• 2 łyżki cukru
• 1/2 kostki masła
• 1 jajko
• 10 dag oezechów laskowych
• 15 dag miodu

Etapy przyrządzania

1
Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie. Do niego wlać letnie mleko wymieszane z 1 łyżką cukru. Wkruszyć drożdże, wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Stopić 1 łyżkę masła i razem z resztą cukru i jajkiem dodać do mąki. Wyrobić ciasto. Odstawić ponownie na 30 minut. Orzechy posiekać, wymieszać z miodem. Po 30 minutach ponownie zagnieść ciasto i uformować wałek, pokroić go na 8 części. Na każdej ułożyć po porcji orzechów i zawinąć w kulki. W garnku zagotować pół szklanki wody. Nad parującym wrzątkiem umieścić sitko, na nim układać pyzy. Przykryć ściereczką na pół godziny. Polewać stopionym masłem.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.

Dodaj komentarz



Aby dodać komentarz przepisz podane 2 słowa w pole poniżej.
Zarejestruj się, zalogowani użytkownicy nie muszą przepisywać kodu.
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher