Pierogi z grzybami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: patryshia
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Ilość porcji:
1-2
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Pyszne pierożki

Potrzebne składniki

• 50 dag mącznych ziemniaków
• 1 łyżki masła
• jajko
• 6 dag mąki ziemniaczanej
• 12 dag mąki pszennej
• 3 cebule
• 20 dag grzybów
• 2 łyżki oliwy
• 50 ml białego wina
• 1 l bulionu warzywnego
• sól
• pieprz
• papryka

Etapy przyrządzania

1
Ziemniaki obrać, opłukać i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 30 minut. Odcedzić i dokładnie rozgnieść lub zemleć. Ostudzić. Dodać jajko, masło, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagnieść ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na ok. 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać grzyby, dolać wino i dusić, aż grzyby będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii lekko oprószonej mąką. Z ciasta wyciąć 16 kółek. W środku ułożyć farsz. Złożyć i zlepić brzegi. Gotować w bulionie warzywnym ok. 10 minut. Osączyć.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher