|
||||||||||
Zielona sałata z tuńczykiem i awokadoKrótki opis potrawyZielona sałata z tuńczykiem i awokadoPotrzebne składniki 1 duża główka zielonej sałaty 1 awokado 2 duze pomidory 1 papryka zielona lub czerwona 1 cebula 1 mała puszka tuńczyka 4 łyżki oliwy 2 lyzki octu winnego sól, pieprz. Etapy przyrządzania1
Pomidory, cebule, paprykę i awokado dokładnie myjemy. Z sałaty odrzucamy zewnętrzne liście, pozostałe dokładnie myjemy pod bieżąca woda i osuszamy. Pomidory i cebule kroimy na plasterki. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Sałatę rwiemy palcami na małe kawalki. Awokado obracamy, przecinamy wzdłuż ostrym nożem na pół, wyjmujemy pestkę, następnie kroimy na 8 części. Tuńczyka wyjmujemy z puszki, osączamy na sicie i dzielimy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos: w malej miseczce dokładnie rozcieramy ocet z solą i pieprzem. Dodajemy oliwę i mieszamy. Na dużym, płaskim talerzu rozkładamy liście sałaty, pokrojone pomidory, cebule, paprykę, awokado i kawałki tuńczyka.
Smacznego!
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
|||||||||
|