Spaghetti z bazyli± i pesto

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Reira
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Wegetariańskie
• Włochy
Czas przygotowania:
40 minut
Ilość porcji:
5-6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Spaghetti w zupełnie innej odmianie.

Potrzebne składniki

• Makaron wst±żki - 50 dag
• ¦wieża bazylia - 2 szkl.
• Czosnek - 4
• Zmielone orzechy laskowe - 0,25 szkl.
• Sól - 1 łyżka(i)
• Starty paremzan - 0,5 szkl.
• Oliwa z oliwek - 250 ml

Przydatne akcesoria

Miski, łyżki, talerze, słoik, garnek, sitko.

Etapy przyrządzania

1
Umyj bazylię i os±cz j±. Odłóż na bok kilka gał±zek.
2
Włóż bazylię do miski z rozgniecionym czosnkiem, orzechami i oliw±. Ucieraj przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Dodaj pieprz do smaku i połowę tartego sera. Przelej sos do słoika i wstaw do lodówki na ok. 20 minut, aby składniki się „przegryzły.”
3
Ugotuj makaron i os±cz go. Przełóż do miski. Polej sosem Pesto i wymieszaj. Rozłóż na talerze. Posyp reszt± tartego parmezanu i udekoruj listkami bazylii.

Jak podawać?

Najlepiej zaraz po przyrz±dzeniu.

Uwagi

Parmezan powinien być ¶wieżo starty, a pieprz ¶wieżo zmielony. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: Reira
Reira
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (16)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)