|
|||||||||
Kotlety jajeczneKrótki opis potrawySmakowite kotleciki polecam nie tylko jaroszom. Bogate w białko jajka i żółty ser sprawiaj±, że posiłek z powodzeniem zast±pi danie mięsne.Potrzebne składniki jajka - 7 czerstwa kajzerka - 1 mleko - 1/2 szkl. twardy żółty ser - 2 łyżka(i) miękkie masło - 1 łyżka(i) kwa¶na ¶mietana - 2 łyżka(i) posiekane ulubione zioła (np.szczypiorek, koperek) - 2 łyżka(i) sól pieprz gałka muszkatałowa (najlepiej ¶wieżo starta) olej do smażenia tarta bułka do panierowania - 5-6 łyżka(i) Przydatne akcesoria-miseczka-drewniana pałka do roztarcia masy jajecznej -patelnia Etapy przyrządzania1
Odłóż jedno jajko. Pozostałe 6 jajek ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem soli (około 10 minut). Jajka wystudĽ, polewaj±c zimn± wod±, obierz, posiekaj. Kajzerkę pokrój w kostkę, zalej letnim mlekiem. Odstaw na 10 minut. Rozmoczon± bułkę lekko odci¶nij.
2
Bułkę przełóż do miseczki. Dodaj ¶mietanę i masło. Składniki rozetrzyj drewnian± pałk± na gładk± masę. Dodaj posiekane jajko oraz zioła. Wymieszaj ze startym serem. Wbij surowe jajko. Masę jajeczn± starannie wyrób. Przypraw do smaku sol±, pieprzem oraz gałk± muszkatołow±.
3
Wilgotnymi dłońmi nabieraj małe porcje masy. Formuj owalne kotleciki, lekko je spłaszczaj i obtaczaj w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, smaż kotleciki na złoty kolor z obu stron. Smacznego!
Jak podawać?Podawaj np.z ziemniakami, surówk± z kapusty pekińskiej i sosem ziołowym.UwagiGdy masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej żółtego sera. Gdy zwilżysz dłonie, masa nie będzie się do nich kleić. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |