|
|||||||||
Tarta ze ¶liwkami i cynamonemKrótki opis potrawyCo można zrobić ze ¶liwek? Tartę! Łatwe, kruche ciasto ze ¶liwkami.Potrzebne składniki M±ka pszenna - 150 g Masło - 75 g Margaryna - 75 g Cukier - 50 g Żółtko - 1 szt. Kwa¶na ¶mietana - 1 łyżeczka(i) Cynamon - 1 łyżeczka(i) ¦liwki (wypestkowane) - 500 g Cukier br±zowy - ok. 1/2 szkl. Etapy przyrządzania1
Na stolnicy siekamy tłuszcze z m±k±, cukrem zwykłym, żółtkiem i ¶mietan±. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek odpowidaj±cy formie na tartę (ja piekłam w formie o ¶rednicy 23 cm) i wygniatamy dno i boki. Lekko nakłuwamy widelcem i posypujemy łyżk± bułki tartej. Na cie¶cie gęsto układamy ¶liwki skórk± do dołu. Posypujemy cynamonem i br±zowym cukrem.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. piekarnika i pieczemy 40 min.
UwagiPrzepis z bloga Gotowaniecieszy.blox.pl, lekko zmodyfikowany. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |