|
|||||||||
Sernik tiramisuKrótki opis potrawySernik w smaku przypominaj±cy słynny deser tiramisu.Potrzebne składniki Herbatniki pełnoziarniste - ok.250 g Masło - 6 łyżka(i) Cukier puder (opcjonalnie) - 3 łyżka(i) MASA SEROWA Ser biały, kremowy np. Pi±tnica - 1 kg Cukier puder - 1 szkl. Jajka (2 całe i 3 żółtka) - 5 szt. Skrobia kukurydziana - 3 łyżka(i) Likier kawowy - 3 łyżka(i) Bailey's - 1 łyżka(i) Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Przygotowujemy spód ciasta: pokruszone herbatniki miksujemy z roztopionym masłem, do momentu aż otrzymamy konsystencję piasku. Mas± wypełniamy spód tortownicy mocno ubijaj±c. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. i podpiekamy spód ok. 10 min.
2
Ser miksujemy z cukrem, dodaj±c stopniowo po jednym jajku. Mieszamy tylko do poł±czenia się składników, nie dłużej. Wsypujemy m±kę kukurydzian±. W osobnym naczyniu mieszamy alkohole. Miksturę powoli wlewamy do masy serowej. Na koniec wsypujemy kawę i mieszamy aż granulki kawy zupełnie rozpuszcz± się.
3
Tortownicę z podpieczonym spodem owijamy szczelnie foli± aluminiow±. Wlewamy masę serow± i wkładamy do nagrzanego piekarnika (160 st.).
UWAGA! Sernik pieczemy w k±pieli wodnej, dlatego tortownicę należy włożyć do większego naczynia i do połowy blaszki wypełnić gor±c± wod±.
4
Pieczemy 60 minut. Wyci±gamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wierzch dekorujemy start± czekolad±, bit± ¶mietan±. Ciasto porz±dnie schłodzić.
UwagiPrzepis ze strony: Foodloversodyssey.typepad.com Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |