Chili con carne II

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Wypróbowany przepis na chili. ¦wietnie sprawdza się na imprezach.

Potrzebne składniki

• Mięso mielone wołowe lub mieszane - 50 dag
• Cebula ¶rednia - 2 szt.
• Czosnek - 3-4
• Papryka czerwona - 1 szt.
• Kukurydza - 1/2 puszki
• Fasola czerwona - 1 puszka
• Papryczka chili - 1-2 szt.
• Ostry sok pomidowowy (z tabasco) - 200 ml
• Przecier pomidorowy - 3 łyżka(i)
• Olej - 3 łyżka(i)
• Ostra mielona papryka - 1 łyżeczka(i)
• Sól i pieprz

Etapy przyrządzania

1
Przygotować warzywa. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisn±ć przez praskę lub drobno posiekać, podobnie zrobić z chili. Paprykę oczy¶cić z nasion i również pokroić w kostkę.
2
Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek, przesmażyć. Dodać papryki i smażyć kilka minut. Dołożyć mięso i mieszaj±c smażyć do momentu aż nie będzie widać surowego.
3
Wlać sok pomidorowy, dodać przecier, paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku. Zostawić na małym ogniu pod przykryciem 30 min. co jaki¶ czas mieszaj±c.
4
Odcedzić kukurydzę i fasolkę, dodać do mięsa i dusić jeszcze 15 min. Chili najlepiej smakuje następnego dnia:)

Jak podawać?

Z bagietk±

Uwagi

Przepis z dodatku do gazety Moje gotowanie Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)