Sernik nowojorski (New York Cheesecake)

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
2 godziny
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Fantastyczny, kremowy, lekki sernik.

Potrzebne składniki

• Cistka digestive b±dĽ inne herbatniki - 200 g
• Masło niesolone - 110 g
• Ser biały (użyłam twarogu mielonego z Pi±tnicy) - 1 kg
• Cukier kryształ - 150 g
• M±ka pszenna - 3 łyżka(i)
• Jaja - 5 szt.
• ¦mietana kremówka - 80 ml
• Skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka(i)
• Ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka(i)
• Kwa¶na ¶mietana - 240 ml
• Cukier - 2 łyżka(i)

Etapy przyrządzania

1
Przygotować tortownicę (ja piekłam w formie o ¶rednicy 23 cm). Dokładnie zabezpieczyć foli± aluminiow±, aby nic nie wyciekło, ponieważ sernik będzie pieczony w k±pieli wodnej, chociaż w oryginalnym przepisie pieczony jest tradycyjnie, więc wybór należy do Was:) Ciastka pokruszyć za pomoc± wałka lub blendera. Wymieszać z zimnym masłem i wylepić tortownicę. Wstawić do lodówki.
2
W dużej misce zmiksować twaróg, cukier i m±kę do uzyskania gładkiej masy. Pojedynczo dodawać jajka. Na koniec dodać ¶mietanę, skórkę z cytryny i wanilię. Miksujemy tylko do poł±czenia składników, nie dłużej. Masę wlewamy do przygotowanej wcze¶niej tortownicy.
3
Formę z sernikiem umieszczamy w większej formie któr± mniej więcej do połowy tortownicy napełniamy gor±c± wod± i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 10-15 min. a po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 110 st. i pieczemy 60 minut. W oryginalnym przepisie podano, że czas pieczenia może wydłużyć się nawet do 90 min. Sernik jest upieczony, kiedy po lekkim potrz±¶nięciu przypomina ¶cięt± galaretkę (konsystencję możemy również sprawdzić za pomoc± patyczka).
4
Kwa¶n± ¶mietanę mieszamy z cukrem i wanili±. Rozprowadzamy na powierzchni sernika i pieczemy jeszcze 15 min.
5
Gotowe ciasto zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w tortownicy.

Jak podawać?

Sernik musi się dobrze schłodzić w lodówce.

Uwagi

Przepis ze strony Joyofbaking.com, lekko zmodyfikowany. ***Jajka i m±ka powinny być w temperaturze pokojowej***Sernik nie pęka, nie ro¶nie i nie opada, nie grozi mu zakalec. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (2)

Przepis skopiowany
Żywcem przepisany z mojewypieki.com . WSTYD
autor: Anonim dodany dnia 2013-07-17 10:36:20

ANONIMIE Wstydem jest kłamstwo, które napisałe¶. Przepis pochodzi ze strony Joyofbaking.com o czym informuję w Uwagach. Nie zadałe¶ sobie nawet trudu aby odszukać przepis na wymienionej stronie, na stronie Moich Wypieków i porównać z tym powyżej, więc proszę daruj sobie bezpodstawne oskarżenia.
autor: ds dodany dnia 2013-07-21 19:35:39
Dodaj komentarz wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)