|
|||||||||
Sernik nowojorski (New York Cheesecake)Krótki opis potrawyFantastyczny, kremowy, lekki sernik.Potrzebne składniki Cistka digestive b±dĽ inne herbatniki - 200 g Masło niesolone - 110 g Ser biały (użyłam twarogu mielonego z Pi±tnicy) - 1 kg Cukier kryształ - 150 g M±ka pszenna - 3 łyżka(i) Jaja - 5 szt. ¦mietana kremówka - 80 ml Skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka(i) Ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka(i) Kwa¶na ¶mietana - 240 ml Cukier - 2 łyżka(i) Etapy przyrządzania1
Przygotować tortownicę (ja piekłam w formie o ¶rednicy 23 cm). Dokładnie zabezpieczyć foli± aluminiow±, aby nic nie wyciekło, ponieważ sernik będzie pieczony w k±pieli wodnej, chociaż w oryginalnym przepisie pieczony jest tradycyjnie, więc wybór należy do Was:)
Ciastka pokruszyć za pomoc± wałka lub blendera. Wymieszać z zimnym masłem i wylepić tortownicę. Wstawić do lodówki.
2
W dużej misce zmiksować twaróg, cukier i m±kę do uzyskania gładkiej masy. Pojedynczo dodawać jajka. Na koniec dodać ¶mietanę, skórkę z cytryny i wanilię. Miksujemy tylko do poł±czenia składników, nie dłużej.
Masę wlewamy do przygotowanej wcze¶niej tortownicy.
3
Formę z sernikiem umieszczamy w większej formie któr± mniej więcej do połowy tortownicy napełniamy gor±c± wod± i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy 10-15 min. a po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 110 st. i pieczemy 60 minut.
W oryginalnym przepisie podano, że czas pieczenia może wydłużyć się nawet do 90 min.
Sernik jest upieczony, kiedy po lekkim potrz±¶nięciu przypomina ¶cięt± galaretkę (konsystencję możemy również sprawdzić za pomoc± patyczka).
4
Kwa¶n± ¶mietanę mieszamy z cukrem i wanili±. Rozprowadzamy na powierzchni sernika i pieczemy jeszcze 15 min.
5
Gotowe ciasto zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w tortownicy.
Jak podawać?Sernik musi się dobrze schłodzić w lodówce.UwagiPrzepis ze strony Joyofbaking.com, lekko zmodyfikowany. ***Jajka i m±ka powinny być w temperaturze pokojowej***Sernik nie pęka, nie ro¶nie i nie opada, nie grozi mu zakalec. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (2)ANONIMIE Wstydem jest kłamstwo, które napisałe¶. Przepis pochodzi ze strony Joyofbaking.com o czym informuję w Uwagach. Nie zadałe¶ sobie nawet trudu aby odszukać przepis na wymienionej stronie, na stronie Moich Wypieków i porównać z tym powyżej, więc proszę daruj sobie bezpodstawne oskarżenia. autor: ds dodany dnia 2013-07-21 19:35:39 |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |
Żywcem przepisany z mojewypieki.com . WSTYD
autor: Anonim dodany dnia 2013-07-17 10:36:20