Tort bezowy z krówkami

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Desery
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
średnio trudne
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Jeśli lubicie kruchą bezę, słodycz masy krówkowej, to ciasto będzie wam smakowało.

Potrzebne składniki

• Białka - 3 szt.
• Sól - 1 szczypta(y)
• Cukier - 140 g
• Sok z cytryny - 1 łyżeczka(i)
• Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka(i)
• Orzechy włoskie posiekane - 50 g
• Migdały obrane posiekane - 50 g
• Śmietana kremówka 30% lub 36% - 200 ml
• Masa krówkowa - 200 g
• Cukierki Krówki - 5 szt.

Przydatne akcesoria

Mikser, miski

Etapy przyrządzania

1
W misce ubijamy białka s solą i cukrem na gęstą, lśniącą pianę. Zmniejszając obroty miksera dodajemy delikatnie wsypujemy mąkę, wlewamy sok z cytryny i dodajemy orzechy i migdały. Gotowe.
2
Z papieru do pieczenie wycinamy koło o średnicy 20-24 cm. Kładziemy na blachę do pieczenia. Na papierze rozsmarowujemy bezę. Pieczemy w 180 st przez 5 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i piec 1,5h.
3
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, na koniec dodawał po łyżce masy krówkowej i mieszać tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wyłożyć na bezę i posypać krówkami.

Uwagi

*Przepis ze strony Moje wypieki. *Aby beza nie była zbyt ciemna podczas pieczenia wierzch można przykryć papierem do pieczenia. *Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do porządnego wysuszenia. *Jeśli czujecie taką potrzebę do śmietany możecie dodać trochę śmietan-fixu. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher