|
|||||||||
Ciasto czekoladowe z piank±Krótki opis potrawyCiasto czekoladowe z rodzaju tych, które lubi± zaskakiwać nie tylko smakiem.Potrzebne składniki Herbatniki pełnoziarniste - 250 g Masło - 4 łyżka(i) Jajka - 3 szt. Cukier - 2/3 szkl. M±ka kukurydziana - 4 łyżka(i) Czekolada gorzka - 10 g Mleko - 500 ml Ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka(i) Etapy przyrządzania1
Ciastka pokruszyć na drobne okruszki za pomoc± wałka/ miksera i wrzucić do naczynia. Masło roztopić i dodać do herbatników, zmiksować. Mas± wyłożyć dno formy (tortownica o ¶rednicy ok. 24 cm). Włożyć do lodówki.
2
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 1/2 szklanki cukru i m±kę kukurydzian±. Ucieramy mikserem aż powstanie gładka masa o konsystencji pasty. Mleko gotujemy doprowadzaj±c do wrzenia, powoli dodajemy pastę i cały czas mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę ( w k±pieli wodnej).
Po zdjęciu z ognia kremu dodajemy czekoladę i gor±c± masę wylewamy na przygotowan± blaszkę z ciastkami.
3
Z pozostałych białek i reszty cukru ubijamy pianę na sztywno, pod koniec dodajemy wanilię. Przekładamy na ciasto.
4
Ciasto piec 30-40 min. w 160 stopniach C.
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |