Ciasto czekoladowe z piank±

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Ciasto czekoladowe z rodzaju tych, które lubi± zaskakiwać nie tylko smakiem.

Potrzebne składniki

• Herbatniki pełnoziarniste - 250 g
• Masło - 4 łyżka(i)
• Jajka - 3 szt.
• Cukier - 2/3 szkl.
• M±ka kukurydziana - 4 łyżka(i)
• Czekolada gorzka - 10 g
• Mleko - 500 ml
• Ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka(i)

Etapy przyrządzania

1
Ciastka pokruszyć na drobne okruszki za pomoc± wałka/ miksera i wrzucić do naczynia. Masło roztopić i dodać do herbatników, zmiksować. Mas± wyłożyć dno formy (tortownica o ¶rednicy ok. 24 cm). Włożyć do lodówki.
2
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 1/2 szklanki cukru i m±kę kukurydzian±. Ucieramy mikserem aż powstanie gładka masa o konsystencji pasty. Mleko gotujemy doprowadzaj±c do wrzenia, powoli dodajemy pastę i cały czas mieszamy. Gotujemy na malutkim ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę ( w k±pieli wodnej). Po zdjęciu z ognia kremu dodajemy czekoladę i gor±c± masę wylewamy na przygotowan± blaszkę z ciastkami.
3
Z pozostałych białek i reszty cukru ubijamy pianę na sztywno, pod koniec dodajemy wanilię. Przekładamy na ciasto.
4
Ciasto piec 30-40 min. w 160 stopniach C.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)