Ciasto serowo-jabłkowe

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Aromatyczne, idealne do popołudniowej kawki:)

Potrzebne składniki

• M±ka pszenna - 220 g
• Cukier kryształ - 180 g
• Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczka(i)
• Jajka - 3 szt.
• Migdały zmielone - 100 g
• Skórka z cytryny - 1 łyżeczka(i)
• Jabłka - 2-3 szt.
• Masło - 1 kostka(i)
• Ser biały - 250 g
• Bułka tarta do posypania formy
• Cukier waniliowy - 2 op.
• Żurawina/ rodzynki - opcjonalnie

Etapy przyrządzania

1
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. 50 g m±ki, 50 g cukru, 1 cukier waniliowy, 50g masła, 50 g migdałów wrzucamy do miski i ręcznie lub za pomoc± miksera rozcieramy do uzyskania okruszków.
2
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Jabłka obieramy i kroimy w drobn± kostkę. W rondelku, na małym gazie topimy łyżkę masła, wrzucamy jabłka, posypujemy łyżk± cukru i przykrywamy. Kiedy jabłka będ± lekko rozmiękczone ¶ci±gamy z ognia do lekkiego przestudzenia. Biały ser rozdrabniamy widelcem dodajemy cukier waniliowy i mieszamy.
3
CIASTO: Przesiewamy m±kę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszyst± masę. Następnie dodajemy na przemian jajka z m±k± miksuj±c na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy pozostał± czę¶ć migdałów i skórkę cytrynow±. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do poł±czenia składników i uzyskania jednolitej masy.
4
Na ciasto kładziemy ser w miarę równomiernie, następnie jabłka i posypujemy kruszonk±. Opcjonalnie na wierzch można dać rodzynki lub żurawinę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 min. Pod koniec pieczenia ciasto sprawdzamy metod± &suchego patyczka&. Je¶li po wbiciu i wyjęciu będzie suchy- ciasto jest gotowe. Zostawiamy do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)