Bitki wołowe w sosie własnym

Aktualna ocena: 0
dodany przez: gazela
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Z wołowiną
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Bitki wołowe o cebulowym aromacie

Potrzebne składniki

• płaty wołowe średniej wielkości wołowiny bez kości - 4 szt.
• czosnek - 2
• cebula średnia - 1 szt.
• sól, pieprz, vegeta - do smaku
• oliwa z oliwek - 4 łyżka(i)

Przydatne akcesoria

tłuczek, brytffana średniej wielkości

Etapy przyrządzania

1
Mięso umyć pod zimna wodą, rozbić na plastry o grubości ok. 30 mm, czosnek pokroić drobno, rozetrzeć z solą na miazgę. Każdy plaster mięsa posolić, popieprzyć i wysmarować z obu stron czosnkiem. Odstawić na 2 godz. do lodówki.
2
Do średniej brytfanny nalać 4 łyżki oliwy z oliwek. Tłuszcz rozgrzać. Wkładać plastry wołowiny pojedynczo i układać obok siebie. Mięso polewać cały czas przegotowana wodą. Dodać vegetę do smaku. Smażyć bitki z obu stron, aż będa miekkie. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrajaną w krążki - mięso zyskuje wtedy ciekawy smak i aromat.

Uwagi

Dzięki cebuli pokrojonej w krążki mięso zyskuje ciekawy smaki i aromat. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Poznaj autora: gazela
gazela
Zaproś autora do grona Twoich znajomych
Wyślij autorowi wiadomość
Zobacz przepisy (28)
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2017 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher