|
|||||||||
Barszcz gospodarskiKrótki opis potrawyWielowarzywny barszczPotrzebne składniki buraki - 4 szt. jabłka - 1-2 szt. wywar z mięsa i warzyw - 2 l fasola - 3 łyżka(i) ziemniaki - 2 szt. pomidory - 1-2 szt. ogórek ¶wieży - 1 szt. cebula - 1 szt. masło - 2 łyżka(i) ¶mietana - 1/2 szkl. m±ka - 1 łyżka(i) zakwas z buraczków ntka pietruszki koperek sól, pieprz i cukier - do smaku Przydatne akcesorianóż, tarka o dużych otworach, , garnek,Etapy przyrządzania1
Buraczki oczy¶cić, opłukać, upiec lub ugotować, wyj±ć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka umyć, przekrajać na pół, usun±ć gniazda nasienne, rozdrobnić, poł±czyć z buraczkami i czę¶ci± wywaru, chwilę pogotować i pozostawić na 2 godziny. Fasolę przebrać, opłukać, zalać pozostałym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godz. Potem ugotować. Ziemniaki pokrajane w kostkę dodać do fasoli pod koniec gotowania. Pomidory obrać ze skórki, pokrajać w cz±stki. Ogórek obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać ogórki, dusić kilka minut. Następnie poł±czyć z fasol±, przecedzonym wywarem z buraczków, pomidorami, ¶mietan± wymieszan± z m±k± i zakwasem, zagotować, doprawić. Przed podaniem posypać posiekan± zielenin±.
Jak podawać?Przed podaniem posypać zielenin±UwagiPrzepis ze starej prasy z lat 80 Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany.Dodaj komentarz |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |