Filet z kurczaka z cytryną i tymiankiem

dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Dania główne
• Grillujemy
• Z drobiem
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
3-4
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Znudzeni zwykłym kurczakiem z grilla? W takim razie musicie spróbować wersję cytrynowo-tymiankową. Przepis ze strony Kwestia Smaku.

Potrzebne składniki

• Piersi z kurczaka - 2 szt.
• Cytryna - 1/2 szt.
• Czosnek - 2-3 szt.
• Tymianek suszony - 1 łyżka(i)
• Oliwa z oliwek - 5 łyżka(i)
• Sól morska, pieprz

Etapy przyrządzania

1
Filety umyć osuszyć, przekroić na 2 cienkie płaty i lekko robić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Cytrynę wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystko wrzucić do głębszego naczynia, dodać oliwę i tymianek. Włożyć kurczaka i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na 10 min. do lodówki. Filety piec na mocno rozgrzanym grillu, na średnim poziomie ok. 15. minut obracając mięso tylko raz, mniej więcej w połowie czasu pieczenia.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2018 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher