BABKA RUMOWO-MIGDAŁOWA

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Kucharz-Misio
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Samcznego

Potrzebne składniki

• mąka - 280 g
• cukier puder - 120 g
• miękkie masło - 120 g
• jajka - 4 szt.
• cukier waniliowy - 1 op.
• proszek do pieczenia - 1/2 op.
• rum - 3-4 łyżka(i)
• mleko - troche
• płatki migdałowe - 2 łyżka(i)
• margaryna do wysmarowania formy

Etapy przyrządzania

1
1.). Rozbić jajka,oddzielając żółtka od białek.
2
2.). Białka ubić na sztywną pianę i odstawić.
3
3.). Masło utrzeć na krem,ciągle ucierając dodawać po 1 żółtku,po łyżce cukru,cukier waniliowy i na koniec po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
4
4.). W zależności od potrzeb domieszać trochę mleka,aby ciasto było lśniące.
5
5.). Ciasto przyprawić rumem, a na końcu dodać delikatnie ubitą pianę.
6
6.). Foremkę na babkę o średnicy 16cm wysmarować margaryną i posypać płatkami migdałowymi.
7
7.). Napełnić ją ostrożnie ciastem ( kłaść po łyżce ciasta ) i piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C.
8
8.). Upieczone ciasto trochę przestudzić, potem wyłożyć do góry dnem i studzić.Do ciasta można podać bitą śmietanę.
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)
© 2007-2024 Wszelkie prawa zastrzeżone pulpecik.pl
Design B'Negative   Powered by pageLAB
Valid HTML 4.01 Transitional Poprawny CSS!

Cached by PHP-Hypercacher