|
|||||||||
Mazurek kajmakowyKrótki opis potrawyEkspresowy i pyszny mazurek na ¶więta.Potrzebne składniki M±ka krupczatka - 35 dag Masło miękkie - 20 dag Cukier puder - 10 dag ¦mietana kwa¶na - 1 łyżka(i) Żółtka - 2 szt. Masa kajmakowa - 1 puszka(i) Orzechy włoskie - 1 gar¶ć(gar¶cie) Migdały - 1 gar¶ć(gar¶cie) Owoce kandyzowane - 1 gar¶ć(gar¶cie) Rodzynki - 1 gar¶ć(gar¶cie) Etapy przyrządzania1
Na stolnicę wysypujemy m±kę, dodajemy masło i siekamy. dokładamy żółtka, cukier i ¶mietanę. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu, aż będzie jednolite. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2
Po godzinie, ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę, z czę¶ci ciasta robimy wałeczek i układamy na brzegach ciasta. Pieczemy w 180 st. do 30 min, na zloty kolor.
3
Orzechy, rodzynki kroimy na mniejsze kawałki. Masę kajmakow± wlewamy na przestudzone ciasto. Na wierzch dajemy wszystko to, czym chcemy ozdobić mazurek:)
Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |