Mazurek kajmakowy

Aktualna ocena: 0
dodany przez: ds
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
• Wielkanoc
Czas przygotowania:
60 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Ekspresowy i pyszny mazurek na ¶więta.

Potrzebne składniki

• M±ka krupczatka - 35 dag
• Masło miękkie - 20 dag
• Cukier puder - 10 dag
• ¦mietana kwa¶na - 1 łyżka(i)
• Żółtka - 2 szt.
• Masa kajmakowa - 1 puszka(i)
• Orzechy włoskie - 1 gar¶ć(gar¶cie)
• Migdały - 1 gar¶ć(gar¶cie)
• Owoce kandyzowane - 1 gar¶ć(gar¶cie)
• Rodzynki - 1 gar¶ć(gar¶cie)

Etapy przyrządzania

1
Na stolnicę wysypujemy m±kę, dodajemy masło i siekamy. dokładamy żółtka, cukier i ¶mietanę. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu, aż będzie jednolite. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
2
Po godzinie, ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę, z czę¶ci ciasta robimy wałeczek i układamy na brzegach ciasta. Pieczemy w 180 st. do 30 min, na zloty kolor.
3
Orzechy, rodzynki kroimy na mniejsze kawałki. Masę kajmakow± wlewamy na przestudzone ciasto. Na wierzch dajemy wszystko to, czym chcemy ozdobić mazurek:)
Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)