|
|||||||||
Ciasto truflowe (Trufla)Krótki opis potrawyNiesamowicie czekoladowe ciasto truflowe. Puszyste, delikatne i bardzo łatwe.Potrzebne składniki Jajka - 6 szt. Czekolada gorzka - 400 g ¦mietanka UHT 30% - 250 ml Cukier br±zowy - 1/2 szkl. Likier Amaretto lub rum - 1/2 szkl. Etapy przyrządzania1
Jajka w cało¶ci ubić z cukrem na puszyst± masę. W międzyczasie roztopić czekoladę w k±pieli wodnej. Po lekkim ostudzeniu czekolady wlewać cienkim strumieniem do jajek. ¦mietanę wymieszać z alkoholem, delikatnie poł±czyć z mas±.
Blaszkę 24x28 dobrze wyłożyć foli± alu. Wlać ciasto. Piec 60 min. w 170 st.w k±pieli wodnej, wypełniaj±c naczynie do połowy gor±c± wod±. Po 30 min. wierzch ciasta przykryć foli±, aby się nie przypaliło i piec kolejne 30 min.
Jak podawać?Z lodami, z wi¶niami, malinami, z bit± ¶mietan±UwagiCiasto po poł±czeniu składników będzie bardzo rzadkie, ale wła¶nie takie ma być. Piek±c truflę w tortownicy zwrócić szczególn± uwagę na zabezpieczenie blaszki foli± gdyż ciasto może się wylać. Ciasto trzeba porz±dnie schłodzić- 12h w lodówce. Konsystencj± ma przypominać sernik. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.Wasze komentarze (0)Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinięPowrót do poprzedniej strony |
Zaloguj się
Szukaj przepisu
Podaj nazwę dania lub jej fragment
albo wybierz jedną z kategorii:
Smaki świata
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz przyrządzić (składniki oddziel przecinkami) |