Ciasto truflowe (Trufla)

Aktualna ocena: 0
dodany przez: Malina
Wyślij wiadomość użytkownikowi
Kategorie przepisu:
• Ciasta
Czas przygotowania:
70 minut
Ilość porcji:
więcej niż 6
Stopień trudności:
bardzo łatwe
Drukuj Pobierz Acrobat ReaderZapisz jako PDF Drukuj Dodaj do książki kucharskiej
Zaproś tego użytkownika do grona Twoich znajomych
Zobacz zestawy zawierające to danie

Krótki opis potrawy

Niesamowicie czekoladowe ciasto truflowe. Puszyste, delikatne i bardzo łatwe.

Potrzebne składniki

• Jajka - 6 szt.
• Czekolada gorzka - 400 g
• ¦mietanka UHT 30% - 250 ml
• Cukier br±zowy - 1/2 szkl.
• Likier Amaretto lub rum - 1/2 szkl.

Etapy przyrządzania

1
Jajka w cało¶ci ubić z cukrem na puszyst± masę. W międzyczasie roztopić czekoladę w k±pieli wodnej. Po lekkim ostudzeniu czekolady wlewać cienkim strumieniem do jajek. ¦mietanę wymieszać z alkoholem, delikatnie poł±czyć z mas±. Blaszkę 24x28 dobrze wyłożyć foli± alu. Wlać ciasto. Piec 60 min. w 170 st.w k±pieli wodnej, wypełniaj±c naczynie do połowy gor±c± wod±. Po 30 min. wierzch ciasta przykryć foli±, aby się nie przypaliło i piec kolejne 30 min.

Jak podawać?

Z lodami, z wi¶niami, malinami, z bit± ¶mietan±

Uwagi

Ciasto po poł±czeniu składników będzie bardzo rzadkie, ale wła¶nie takie ma być. Piek±c truflę w tortownicy zwrócić szczególn± uwagę na zabezpieczenie blaszki foli± gdyż ciasto może się wylać. Ciasto trzeba porz±dnie schłodzić- 12h w lodówce. Konsystencj± ma przypominać sernik. Widzisz błąd? Przepis jest niezgodny z regulaminem? Zgłoś to do nas.

Wasze komentarze (0)

Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Wyraź swoją opinię
wróć Powrót do poprzedniej strony
Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta w serwisie pulpecik.pl?
Załóż je za darmo!
i ciesz się gotowaniem z Twoimi przyjaciółmi
Znajdź inspirację
Powiedz nam, co masz w swojej lodówce,
a podpowiemy Ci, jaką potrawę możesz
przyrządzić (składniki oddziel przecinkami)